Cizí těleso nebo neznámá látka v oku: Jak probíhá první pomoc a případná léčba?

Cizí předmět nebo nebezpečná látka se může do oka dostat téměř kdykoliv. Ohrožení nejsou jen sportovci, stavitelé nebo oběti autonehod. Velmi často vzniká tento problém i při dětských hrách a běžných činnostech doma a na zahradě. Zároveň nemusí jít jen o ostré střepy, které vyžadují okamžité lékařské ošetření. Potrápit vás může i zrnko písku, moucha nebo zbytek líčidla.

bolest v oku

Prevence je základ

V první řadě doporučujeme vyhnout se rizikovým situacím a v případě potřeby nosit brýle, štít nebo jinou ochranu očí. Samozřejmost by to měla být při práci s kovem, dřevem nebo chemikáliemi, stejně jako například při jízdě na kole. I tak je ale dobré vědět, jak na první pomoc a na jakého lékaře se obrátit, pokud potíže přetrvávají, nebo se dokonce zhoršují. 

Příznaky a projevy

Mnohdy si nejsme jistí, jestli máme oko jen podrážděné nebo v něm skutečně cizí těleso zůstalo. Tlak a nepříjemný pocit totiž můžete cítit v obou případech. Varovným signálem je ale rozhodně bolest, která neustává. Stejně tak může oko slzet a objevuje se i zarudnutí, citlivost na světlo nebo rozmazané vidění. Příznaky by se ale určitě neměly zhoršovat a přetrvávat několik hodin nebo dokonce dní. Pokud tomu tak je, navštivte svého očního lékaře nebo jeďte do nemocnice.

poranění oka

První pomoc

Nebezpečné nebo viditelně zaklíněné těleso musí co nejdříve odstranit lékař, v takových případech je tedy nutné hned volat záchrannou službu. Pokud jde ale jen o prach, písek či drobný hmyz, často stačí vypláchnout oko čistou vodou. A stejně dobře funguje i Ophthalmo-Septonex nebo borová voda, které se používají také k výplachům při zasažení oka nebezpečnou látkou. I tady ale záleží na rozsahu problému.  

Hlavně zachovejte klid a oko si pečlivě prohlédněte. Dívejte se přitom nahoru a pak dolů, přičemž stáhněte nejprve dolní a následně horní víčko. Pokud si budete do oka sahat, vždy si předem umyjte ruce. Malé cizí tělísko můžete zkusit vyndat pomocí vatové tyčinky nebo cípu kapesníku. A pokud to nepůjde, opět je čas vyhledat lékaře. Mezitím se vyvarujte mnutí a tření očí i používání jakýchkoli očních kapek a dalších přípravků.

Diagnóza a léčba

Vyšetření probíhá nejprve pohledem a většinou se měří i zraková ostrost a nitrooční tlak. Rentgen či ultrazvuk se využívají jen za specifických okolností. Pokud se ale cizí těleso v oku potvrdí, je nutné ho odstranit, mohlo by totiž poškrábat rohovku a poškodit povrch oční boule. Lékař přitom oko znecitliví a použije vatovou tyčinku nebo tenkou jehlu. Po ošetření pak nasazuje antibiotika, aby se zabránilo vzniku infekce.

Obzvlášť nebezpečné jsou střepy, třísky a další ostré předměty, které mají tendenci se v oku zaseknout a výjimečně pronikají i dovnitř oka. Musí je tedy operativně odstranit chirurg, který provádí i složitější zákroky, jako je výměna oční čočky nebo transplantace rohovky. I v těchto případech jsou samozřejmě nutná antibiotika a většinou čeká pacienta i krátká hospitalizace.

Podobné články

20. 10. 2023

Nejčastější oční vady u dětí: Jak probíhá vyšetření a léčba?

15. 9. 2023

Interní vyšetření a jeho význam i návaznost na další obory

18. 8. 2023

Biologická léčba sítnice: V čem spočívá a pro koho je vhodná?

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru