Ochrana pokožky před sluncem z pohledu dermatologie

Opakování je matka moudrosti a v případě ochrany pokožky před slunečním zářením to platí dvojnásob. Proto vám chceme znovu připomenout, jak důležitá fotoprotekce je. Ve spolupráci s našimi dermatology se zaměříme na škodlivé účinky UV záření a následně popíšeme jednotlivé možnosti kosmetické ochrany.

Slunce prospívá i škodí

Sluneční záření je pro nás životně důležité. Vytváří v lidském organismu vitamín D, je důležitým zdrojem energie a přispívá k psychické pohodě. Zároveň ale může být i hodně nebezpečné. Nejen, že urychluje stárnutí pleti a vyvolává vznik pigmentových skvrn, rozšířených žilek a dalších kosmetických vad, ale také má karcinogenní účinky.

ochrana pokožky

Pozitivní účinky má totiž především viditelné záření, které tvoří asi 40 % z celku. Dále obsahují sluneční paprsky infračervenou složku (z 50 %) a UV záření (z 10 %). Infračervené záření má tepelné účinky a přispívá ke stárnutí kůže. Jiné negativní účinky se u něj ale zatím neprokázaly. Naopak nejnebezpečnější je naopak UV (ultrafialové záření), které se dělí na UVA a UVB. Ani jedno není pouhým okem vidět, ale prokazatelně poškozuje kožní bariéru, nejčastěji způsobuje zánět a ve výjimečných případech může vést až k rozvoji melanomu (rakoviny kůže).

Mechanické i kosmetické ochranné prostředky

Základem je prevence, tedy maximální omezení pobytu na slunci mezi 11. a 15. hodinou. Mechanické prostředky sluneční ochrany je nutné používat denně, ať už jste kdekoliv. Co to znamená? Sluneční brýle, šátek, klobouk nebo kšiltovku rozhodně využijete i jinde než na pláži. Sundávat byste je neměli ani při odchodu z přímého slunce, protože UV záření proniká také do stínu.

Stejná pravidla platí i pro kosmetické přípravky s ochranným faktorem. Dermatologové je doporučují nanášet na pokožku nejen při pobytu venku, ale dokonce i uvnitř budov. UV záření totiž nezastaví ani sklo, pokud nemá speciální úpravu. Na obličej a další odhalené části těla tedy denně aplikujte krémy, gely, oleje nebo spreje s SPF. Dbejte přitom na dostatečně vysoký ochranný faktor, složení, snadnou roztíratelnost i celkovou kvalitu. Na obličej jsou ideální krémy s SPF 50, na tělo může být SPF i nižší, pokud se samozřejmě nechystáte do exotiky a nemáte velmi světlou pleť. Zároveň zohledněte případné alergie, citlivost na některé složky a další kožní problémy.

Na fototypu záleží, ale opatrný musí být každý

Naše pokožka se proti slunci samozřejmě chrání i sama, a to hlavně tloušťkou epidermis (povrchové vrstvy) a úrovní pigmentace. Buňky epidermis obsahují pigment melanin, který ultrafialové záření do velké míry pohlcuje a rozptyluje. Zabraňuje tak tvorbě volných radikálů a tím chrání DNA buněk před poškozením ultrafialovým zářením.
A pro ochranu proti stárnutí jsou zásadní i dermální proteiny, kolagen a elastin,

Podle odolnosti vůči slunečnímu záření se světová populace dělí na šest fototypů, pro které platí různá pravidla ochrany. Čím méně pigmentace váš fototyp má, tím vyšší stupeň ochrany potřebuje. Nejsvětlejší pokožka tedy vyžaduje SPF 50+. Záleží ale i na tom, v jakých zeměpisných šířkách se pohybujete a v jakém čase se slunečním paprskům vystavujete. V Česku v sedm hodin večer vám stačí výrazně nižší fotoprotekce než v tropech okolo poledne. V tu dobu byste se ale pobytu na přímém slunci měli vyhýbat úplně.

 

 

 

Podobné články

28. 11. 2023

Cizí těleso nebo neznámá látka v oku: Jak probíhá první pomoc a případná léčba?

20. 10. 2023

Nejčastější oční vady u dětí: Jak probíhá vyšetření a léčba?

15. 9. 2023

Interní vyšetření a jeho význam i návaznost na další obory

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru