Příběhy našich pacientů: Mladá pacientka s nádorovým onemocněním srdce

Na ambulanci kardiologie bylo v minulých týdnech rušno. Naše lékařka totiž objevila nádor u teprve osmadvacetileté pacientky. Mladá žena navíc nedávno porodila, a tak musela být nemocná už během těhotenství. Dokud ale nezačala mít potíže, na nic se nepřišlo.

Jak to všechno začalo?

Před Vánocemi pacientka trpěla bušením srdce a brněním rukou. Šla tedy ke svému praktickému lékaři, který jí po změření tlaku, krevních testech a EKG diagnostikoval covidovou infekci a nedostatek vitamínu D. Přece jen ji ale poslal ještě na neurologii.

Na leden se tedy pacientka objednala k neuroložce MUDr. Valachovičové. Ta také žádný větší problém nenašla, ale kvůli bušení srdce jí raději dala doporučení na kardiologii. Další kroky mladé ženy tak vedly na Kliniku JL k MUDr. Buckové, u které absolvovala EKG holter, a i tam se zdálo všechno v normálu.

Obávaná, ale řešitelná diagnóza

Nález odhalilo až echokardiografické vyšetření. V levé síni byl útvar o velikosti 3 x 3 cm vyžadující operační řešení k histologické verifikaci.

Velkou roli zde sehrála dlouhodobá multioborová spolupráce naší kliniky, která funguje nejen v rámci jednotlivých oddělení, ale i s jinými pracovišti.

Paní doktorka Bucková tedy na nic nečekala a ihned pacientce zařídila přednostní operační termín v nedaleké nemocnici Na Homolce. Velkou roli zde sehrála dlouhodobá multioborová spolupráce naší kliniky, která funguje nejen v rámci jednotlivých oddělení, ale i s jinými pracovišti. Pacientka byla díky tomu přijata téměř okamžitě a operace proběhla ještě tentýž den. Naštěstí nenastaly žádné komplikace, a tak následovala standardní sedmidenní hospitalizace. Dva dny byla pacientka na jednotce intenzivní péče a potom se na pět dní přesunula na standardní pokoj.

Nyní už je pacientka v domácím léčení. Užívá léky na ředění krve a čeká na výsledky histologie. Kontrola v nemocnici proběhne měsíc po operaci, a kromě toho pacientka pravidelně navštěvuje i svého obvodního lékaře.

Prevence je základ

V každém případě tento případ potvrzuje, že nádor na srdci mohou mít i lidé ve velmi mladém věku. Pokud tedy pozorujete podobné obtíže nebo se kardiologická diagnóza vyskytla ve vaší rodině, neváhejte a co nejdříve se objednejte na prevenci.

Pacientce moc děkujeme za souhlas s uveřejněním informací a přejeme hlavně hodně zdraví!

 

Podobné články

28. 11. 2023

Cizí těleso nebo neznámá látka v oku: Jak probíhá první pomoc a případná léčba?

20. 10. 2023

Nejčastější oční vady u dětí: Jak probíhá vyšetření a léčba?

15. 9. 2023

Interní vyšetření a jeho význam i návaznost na další obory

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru